Se schimbă buletinele în România. Când apar și ce trebuie să știi despre cartea digitală de identitate

de: Ozana Mazilu
25 03. 2024

Într-un pas major către modernizarea administrativă, România se îndreaptă către eliminarea hârtiilor și dosarelor fizice în favoarea actelor digitale.

În curând, cetățenii vor putea obține actele de stare civilă electronic, iar momentul în care vor putea avea în mână o carte de identitate electronică se apropie tot mai mult.

Cum se schimbă buletinele

Scriam recent aici că se schimbă buletinul, pașaportul și actele de studii în România și le vei avea pe telefon.

Acum, potrivit declarațiilor lui Cătălin Giulescu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, pentru Știrile ProTV, progresul este deja vizibil în implementarea sistemului informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă. Acest sistem funcționează deja într-un județ și în curând va fi accesibil și pentru cetățeni și alte autorități publice. Astfel, într-un interval scurt de timp, actele de stare civilă vor deveni disponibile în format digital, iar cetățenii nu vor mai fi solicitați să prezinte certificatele de naștere sau de căsătorie în format fizic.

În prezent, există deja 68,5 milioane de acte de stare civilă digitale încărcate în sistem, iar lucrările continuă pentru aproximativ 9 milioane de acte de stare civilă.

În ceea ce privește implementarea cărții electronice de identitate, proiectul se află într-o fază avansată. Testele tehnice sunt în desfășurare pentru a asigura securitatea proiectului. Se estimează că în mai puțin de șase luni, cartea electronică de identitate va fi disponibilă inițial în București, urmând să fie extinsă rapid la nivel național.

Cărțile de identitate cu cip

Cartea electronică de identitate va permite, în primă fază, autentificarea în diverse portaluri și sisteme ale administrației publice. Ulterior, va deschide calea către o serie de servicii publice digitale accesibile cetățenilor.

Chiar dacă implementarea acestor proiecte a durat, directorul Giulescu este optimist cu privire la progresul realizat și asigură că, în curând, România va fi la zi cu cele mai moderne soluții administrative, beneficiind de rezultatele eforturilor depuse de echipele de specialiști români.

E important de menționat că românii care își doresc carte de identitate cu cip cu semnătură electronică trebuie să mai aștepte până în trimestrul IV al anului 2024, atunci când autoritățile au anunțat că noile acte de identitate vor fi disponibile în toată țara.

Atunci când va fi posibilă emiterea de cărți de identitate cu cip în toată România, cei care nu vor dori să aibă carte de identitate cu cip, vor putea opta în continuare pentru forma clasică, însă este important de știut că acele persoane vor putea călători în cadrul Uniunii Europene doar în baza pașaportului. Cartea electronică de identitate va putea fi folosită în interacțiunile cu autoritățile sau instituțiile din România, precum și cu cele din străinătate.

Noul buletin electronic încape într-un portofel mai micuţ, pentru că are mărimea unui permis de conducere. Informaţiile deținătorului sunt trecute pe ambele părţi ale actului de identitate. De asemenea, autoritățile susțin că este un document mult mai sigur.